Cele mai frecvente tratamante protetice sunt:
- tratamentul cariei dentare
- lucrări protetice din porțelan, pe suport de ZIRCONIU
- lucrări protetice din porțelan, cu suport metalic (crom cobalt sau aur platinat)
- lucrări protetice din porțelan fara suport metalic
- încrustații
- fațete dentare
- lucrări pe implanturi dentare
- proteze acrilice și scheletate
Tratamentul cariei dentare
Caria dentară este o leziune care distruge țesuturile dure ale dintelui.
In fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de către medicul dentist; atunci când prezența cariei este sesizată și de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importanța controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde îmbolnăvirea în stadiul incipient. Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul dinților este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai puțin costisitor și necesită mai puține ședințe. La început, caria se manifestă ca o simplă colorație maronie a dintelui. Ulterior apare o cavitate, care continuă să se mărească. Dacă procesul evoluează, se produce și inflamația pulpei dentare („a nervului”), ceea ce duce la necesitatea îndepărtării acesteia și la obturarea canalelor radiculare („se omoară nervul”).
Tratamentul cariilor urmăreste:
– îndepărtarea în totalitate a țesuturilor dentare afectate,
– protecția țesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izoleaza dintele de variațiile de temperatură
– reconstrucția dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigură in egală masură rezistență, funcționalitate si estetică.
Atunci când caria dentară a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refăcut printr-o simpla obturație („plomba”). Pereții restanți sunt prea subțiri pentru a putea suporta presiunea care se exercită asupra dintelui atunci când mâncăm și se pot fractura. De aceea este necesară protecția pereților sănătoși, prin acoperirea lor cu o coroană dentară.
Daca totuși dintele nu mai poate fi salvat și este extras, spațiul lipsă poate fi completat fie printr-o lucrare protetică (punte dentara), fie cu ajutorul unui implant dentar. Coroanele și punțile dentare sunt lucrari protetice fixe (cimentate). Dacă pacientul pierde un număr mare de dinți, se confecționeaza o proteză dentară care trebuie îndepartată zilnic, pentru igienizare (lucrare protetica mobilă).
Lucrari protetice pe zirconium
Aspectele benefice ale zirconiului sunt determinate de proprietațile lui:
• compatibilitatea totală cu țesuturile cavitații bucale, datorată faptului că zirconiul este practic bio-inert, de unde și eliminarea oricarei posibilități de apariție a unei reacții alergice.
• scăderea riscului de afectare a pulpei dentare, ca urmare a conductibilitații termice scăzute și a preparației limitate a dintelui (necesită indepartare minimă de substanța dentară – smalț)
• durabilitatea lucrării, datorată rezistenței mecanice crescute a zirconiului si absenței totale a coroziunii in mediul bucal
• eliminarea gustului neplăcut si a colorației marginale (fenomene prezente in cazul restaurărilor prin coroane ceramice clasice), fapt datorat adaptării marginale impecabile a lucrărilor ceramice pe zirconiu, ca rezultat al utilizarii tehnologiei CAD / CAM
Fațetele dentare din portelan reprezintă un domeniu special al esteticii dentare. Spre deosebire de albire, care modifică doar nuanța dinților dumneavoastră, fațetele din porțelan constituie o modalitate elegantă de a îmbunatați zâmbetul, chiar și atunci când există probleme de forma, aliniament, lungime, sau poziție ale dinților. Având o grosime foarte redusă, fațetele necesită șlefuirea unei cantitați foarte mici de smalț. Rezultatul este uimitor. Dinții dumneavoastră vor avea culoarea, dimensiunea și forma dorite.